Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

A húgyúti fertőzés veszélye kisbabák körében

2021.04.24 16:13
Pine Smart Magyarország

A húgyúti fertőzés, amely húgyúti gyulladások formájában nyilvánul meg, alapjáraton egy könnyen kezelhető betegség, amennyiben nincs előrehaladott állapotban. Ezért létfontosságú a szülőknek, hogy tisztában legyenek a fertőzés jellemzőivel, különben a tüneteket nehéz lesz felismerni, főleg gyerekeknél. Az alábbi blog bejegyzésben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze a csecsemők és gyerekek kapcsán felmerülő húgyúti fertőzésről.

Statisztika

Átlagban 100-ból 3 gyerek szenved vagy fog szenvedni húgyúti fertőzésben.

Felnőttek és idősebb gyermekekhez képest a kisgyerekeknél nagyobb a kockázata a húgyúti fertőzés, és az annak következtében kialakuló vesekárosodásnak. Az első életévüket be nem töltött babák tartoznak a fő rizikó csoportba.

A születést követő első pár hónapban a húgyúti fertőzés fellépésének kockázata magasabb a fiúknál, mint a lányoknál. Azonban az első életévüket már betöltött gyerekek között ez a felállás megfordul, majd a kockázat folyamatosan növekszik a lányok körében egészen a serdülőkorig.

Betegségről

A betegségnek 2 típusát lehet megkülönböztetni: a felső, és alsó húgyúti fertőzést. Ha a fertőzés a vesében vagy a húgyvezetékben van jelen, akkor az előbbiről, míg ha a húgyhólyagban vagy a húgycsőben diagnosztizálják, akkor az utóbbiról van szó.

Tünetek

  • A húgyúti fertőzés kisgyermekeknél általában tünetmentes. Azonban jelentkezhetnek olyan panaszok, mint a láz, hányás, és étvágycsökkenés. A fertőzés általában a húgyhólyagban történik.
  • Hólyagfertőzésben szenvedő gyermekeknél a vizelet zavarosnak tűnhet, erős a szaga, és vérrel keveredhet. A gyermeknek gyakran kell pisilnie, közben égető érzés fut át rajta. Gyengeséget, fájdalmat vagy nyomást tapasztalhatnak a hát alsó részében vagy a medencében.
  • Minél kisebb gyermekről van szó, annál nehezebb észrevenni a tüneteket. Fiatal csecsemőknél láz, hányás, nyugtalanság, súlygyarapodás képtelensége, a vizeletben eltérő szín vagy szag lehet. Az idősebb gyermekek olyan panaszokat is tapasztalhatnak, mint láz, hasi fájdalom, gyakori vagy kevés pisilés égető érzéssel, véres vizelet, vizeletinkontinencia.
  • Magas láz esetén vesegyulladásra is lehet gyanakodni, amennyiben hányásról és erőteljes fájdalomról panaszkodik a gyerek. Ebben az esetben a kezelést azonnal el kell kezdeni a vesekárosodás megelőzése érdekében.
  • A tartós húgyúti fertőzésekben szenvedő csecsemők és gyermekeknél elmaradhat a súlygyarapodás.
  • A tünetek kissé finomabbak az egy hónapos csecsemőknél. Olyan fontos és sokatmondó tünetek figyelhetők meg a babánál, mint a testhőmérsékletének a csökkenése vagy emelkedése, a kevesebb anyatej szopása, és a tartózkodó magatartás.
Webáruház készítés